Kanapki dietetyczne
Odchudzanie to czasochłonny proces i należy pamiętać o właściwej diecie. Kanapki sprawdzają się zawsze i mogą być wykorzystywane nawet na diecie odchudzającej, szczególnie jeżeli będą dietetyczne.
Kanapki dietetyczne na śniadanie
Śniadanie daje siłę na cały dzień, jest naszym motorem napędowym i pozwala na rozpoczęcie dnia w dobrym humorze. Poza tym dietetyczne kanapki z rana pozwalają pobudzić metabolizm do pracy, jeżeli nic nie zjesz o poranku, to twój organizm będzie skołowany i nie będzie wiedział, co się dzieje. Dostarczenie sobie “paliwa” od samego rana sprawia, że żołądek zaczyna wytwarzać kwas żołądkowy, a jelita zaczynają pracować, energia jest uwalniana stopniowo. Zjedzenie śniadania jest bardzo ważne. Jedzenie kanapek na śniadanie to bardzo polski zwyczaj. Włoski i Francuzi na pierwszy posiłek wybierają słodkie ciasteczka, rogaliki z dżemem oraz kawę. W Stanach Zjednoczonych czy w Anglii je się tłuste, obfite śniadania, w których często pojawiają się jajka, bekon i parówki. W krajach takich jak Grecja śniadanie jest pełne świeżych, smacznych owoców. Kanapki dietetyczne są doskonałym pomysłem na szybkie i smaczne śniadanie. Ich przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil, można je zjeść nawet w biegu, a dodatkowo są smaczne i pożywne.
Przykładowy przepis na kanapkę dietetyczą na śniadanie:
Pasta kanapkowa z surimi
Składniki:
150g surimi
2 jajka ugotowane na twardo
łyżka majonezu (w wersji dietetycznej można zastąpić jogurtem naturalnym)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Paluszki surimi i jajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy majonez (jogurt) i mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na tostach lub bagietce z pomidorem i sałatą.
Pasty kanapkowe – dietetyczne propozycje
Pasty kanapkowe doskonale urozmaicają naszą dietę i są smacznym dodatkiem. Przygotuj jedną z poniższych propozycji!
Pasta z awokado jest bogata w zdrowe tłuszcze oraz witaminy. Miękkie awokado rozgnieć widelcem, wymieszaj z odrobiną soku z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Możesz do tego dodać pokrojoną rzodkiewkę, pietruszkę lub kawałki cebulki i pomidora. Taka pasta może być zjadana solo lub w towarzystwie wędlin.
Pasta jajeczNa to klasyczna, polska pasta, która smakuje każdemu. Jajka rozdrobnij i wymieszaj z jogurtem oraz przyprawami.
Pasta z makreli to doskonałe źródło kwasów omega-3! Wystarczy kupić wędzoną makrelę, rozdrobnić ją i wymieszać z odrobiną cebulki. Taka pasta bardziej nadaje się do spożycia w domu niż w pracy, w końcu ryba pachnie dosyć intensywnie.
Odpowiednie pieczywo
Kiedy chcesz przygotować kanapki, to nie może zabraknąć chleba, ale jak wybrać odpowiednie pieczywo? Przede wszystkim powinno to być wysokiej klasy pieczywo razowe, czyli takie przygotowane z najbardziej wartościowej mąki. Zawiera ono naprawdę dużo błonnika, który ma zbawienny wpływ na układ trawienny i pomaga oczyścić nasz organizm ze złogów, które znajdują się w jelitach. Wybieraj pieczywo na naturalnym zakwasie, które nie ma w składzie dodatkowych barwników i konserwantów.
Dietetyczne kanapki do pracy
Jeżeli chcesz zabrać dietetyczne i zdrowe kanapki do pracy, to musisz postarać się o to, aby zachowały świeżość przez kilka godzin. Aby chleb nie wysechł, włóż go do specjalnego pojemnika lub zawiń w folię spożywczą.
Dietetyczne kanapki na imprezę
Kanapki dietetyczne to również świetna potrawa na bankiety i imprezy firmowe. Szczególnie, że jest coraz więcej firm, które pomagają w organizacji imprez, nawet tych dietetycznych 😉