Kanapki dietetyczne

Odchudzanie to czasochłonny proces i należy pamiętać o właściwej diecie. Kanapki sprawdzają się zawsze i mogą być wykorzystywane nawet na diecie odchudzającej, szczególnie jeżeli będą dietetyczne.

Kanapki dietetyczne na śniadanie

Śniadanie daje siłę na cały dzień, jest naszym motorem napędowym i pozwala na rozpoczęcie dnia w dobrym humorze. Poza tym dietetyczne kanapki z rana pozwalają pobudzić metabolizm do pracy, jeżeli nic nie zjesz o poranku, to twój organizm będzie skołowany i nie będzie wiedział, co się dzieje. Dostarczenie sobie “paliwa” od samego rana sprawia, że żołądek zaczyna wytwarzać kwas żołądkowy, a jelita zaczynają pracować, energia jest uwalniana stopniowo. Zjedzenie śniadania jest bardzo ważne. Jedzenie kanapek na śniadanie to bardzo polski zwyczaj. Włoski i Francuzi na pierwszy posiłek wybierają słodkie ciasteczka, rogaliki z dżemem oraz kawę. W Stanach Zjednoczonych czy w Anglii je się tłuste, obfite śniadania, w których często pojawiają się jajka, bekon i parówki. W krajach takich jak Grecja śniadanie jest pełne świeżych, smacznych owoców. Kanapki dietetyczne są doskonałym pomysłem na szybkie i smaczne śniadanie. Ich przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil, można je zjeść nawet w biegu, a dodatkowo są smaczne i pożywne.

Przykładowy przepis na kanapkę dietetyczą na śniadanie:

Pasta kanapkowa z surimi

kanapki dietetyczne na śniadanie

Składniki:
150g surimi
2 jajka ugotowane na twardo
łyżka majonezu (w wersji dietetycznej można zastąpić jogurtem naturalnym)
sól, pieprz

Przygotowanie:
Paluszki surimi i jajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy majonez (jogurt) i mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na tostach lub bagietce z pomidorem i sałatą.

Pasty kanapkowe – dietetyczne propozycje

Pasty kanapkowe doskonale urozmaicają naszą dietę i są smacznym dodatkiem. Przygotuj jedną z poniższych propozycji!

Pasta z awokado jest bogata w zdrowe tłuszcze oraz witaminy. Miękkie awokado rozgnieć widelcem, wymieszaj z odrobiną soku z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Możesz do tego dodać pokrojoną rzodkiewkę, pietruszkę lub kawałki cebulki i pomidora. Taka pasta może być zjadana solo lub w towarzystwie wędlin.

Pasta jajeczNa to klasyczna, polska pasta, która smakuje każdemu. Jajka rozdrobnij i wymieszaj z jogurtem oraz przyprawami.

Pasta z makreli to doskonałe źródło kwasów omega-3! Wystarczy kupić wędzoną makrelę, rozdrobnić ją i wymieszać z odrobiną cebulki. Taka pasta bardziej nadaje się do spożycia w domu niż w pracy, w końcu ryba pachnie dosyć intensywnie.

Odpowiednie pieczywo

Kiedy chcesz przygotować kanapki, to nie może zabraknąć chleba, ale jak wybrać odpowiednie pieczywo? Przede wszystkim powinno to być wysokiej klasy pieczywo razowe, czyli takie przygotowane z najbardziej wartościowej mąki. Zawiera ono naprawdę dużo błonnika, który ma zbawienny wpływ na układ trawienny i pomaga oczyścić nasz organizm ze złogów, które znajdują się w jelitach. Wybieraj pieczywo na naturalnym zakwasie, które nie ma w składzie dodatkowych barwników i konserwantów.

Dietetyczne kanapki do pracy

Jeżeli chcesz zabrać dietetyczne i zdrowe kanapki do pracy, to musisz postarać się o to, aby zachowały świeżość przez kilka godzin. Aby chleb nie wysechł, włóż go do specjalnego pojemnika lub zawiń w folię spożywczą.

Dietetyczne kanapki na imprezę

Kanapki dietetyczne to również świetna potrawa na bankiety i imprezy firmowe. Szczególnie, że jest coraz więcej firm, które pomagają w organizacji imprez, nawet tych dietetycznych 😉

Zdrowie i medycyna

Rynek medyczny w Polsce jest wciąż nieskonsolidowany. Zazwyczaj silne oraz uznane centra medyczne posiadają tylko jedną lokalizację, nie korzystając tym samym z efektu skali działalności operacyjnej. Powoduje to także często u pacjentów konieczność dalekich podróży, jeśli chcą otrzymać najlepsze usługi. Co ciekawe, wyjątkiem od tej reguły jest choćby kardiologia, która na przestrzeni ostatnich lat została skonsolidowana przez jednego lokalnego gracza przy wsparciu funduszu private equity. Pokazuje to, że rynek medyczny w Polsce jest już gotowy na dalszą konsolidację w innych obszarach, takich jak na przykład ortopedia, okulistyka czy chirurgia.

W ostatnich latach coraz popularniejsza staje się zatem specjalizacja mniejszych jednostek w podstawowych usługach oraz “podłączenie się” pod większe jednostki, które w razie potrzeby świadczą pełen zakres specjalistycznych usług. Im mocniej ten trend się rozwija, tym więcej zyskują na tym większe jednostki – czyli te, które mogą skupić się na dalszych inwestycjach w infrastrukturę i sprzęt. Stwarza to potencjał do współpracy z prywatnymi inwestorami, choćby w roli dostawców sprzętu czy partnerów w zarządzaniu całymi oddziałami.

Sektor prywatnych usług medycznych jest kluczowy dla funkcjonowania całego systemu ochrony zdrowia w Polsce. To właśnie on przeciera szlaki dla nowoczesnych rozwiązań technologicznych, wyznacza standardy w jakości obsługi pacjentów i nadaje kierunek rozwoju branży.

Dane statystyczne pokazują, że służba zdrowia podnosi się z kryzysu wywołanego pandemią. Według Statisty w 2021 roku rynek prywatnych usług medycznych w Polsce był wart prawie 61 miliardów złotych. Oznacza to wzrost o ponad 10% w stosunku do ubiegłego roku, kiedy to w wyniku Covid-19 wartość rynku odnotowała spadek.

Polacy chętnie korzystają z nierefundowanej opieki medycznej. Wydatki prywatne stanowią ponad ⅓ wszystkich wydatków na ochronę zdrowia (budżet NFZ na 2021 rok wyniósł 103 mld PLN). Sektor prywatny stanowi istotną część polskiej służby zdrowia i jest kluczowy dla efektywnego działania całego systemu.

Obecny poziom finansowania i wprowadzone regulacje w obszarze technologii nielekowych w znacznym stopniu utrudniają wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań medycznych. Ponadto nieaktualizowane od wielu lat limity finansowania zmuszają pacjentów do ogromnych dopłat z własnej kieszeni do dostępnych na rynku wyrobów.

Ogólna wartość rynku wyrobów medycznych liczona przychodami firm to 17,5 mld złotych. W 2020 roku ogólna wartość produkcji krajowej branży wyrobów medycznych wyniosła blisko 11 mld złotych. To imponujący wynik, na który złożyła się praca 5266 podmiotów – wytwórców, importerów oraz dystrybutorów wyrobów medycznych oraz blisko 30 tys. pracowników zatrudnionych w tych firmach.

Pomimo rosnącego wpływu na polską gospodarkę, firmy działające w obszarze wyrobów medycznych borykają się ze znaczącymi przeszkodami systemowymi, które w dużej mierze odbijają się na polskich pacjentach. Jednym z palących problemów jest kategoryzacja oraz poziom finansowania wyrobów wydawanych na zlecenie. W Polsce przeznacza się na nie jedynie 1% ogólnego budżetu NFZ. Dla porównania nakłady per capita w krajach Grupy Wyszehradzkiej są średnio 3 razy większe. Odbija się to na kieszeni pacjentów, którzy do wyrobów dopłacać muszą aż 39% ich ogólnej wartości, czyli o kilkanaście punktów procentowych więcej, niż w Czechach czy na Słowacji.

Kategorie, które wymagają jak najszybszej rewizji to między innymi wózki inwalidzkie, peruki, protezy piersi, produkty stomijne czy aparaty słuchowe. Tylko w przypadku tych ostatnich, w ubiegłym roku polscy pacjenci musieli dopłacić ponad pół miliarda złotych. Limity finansowania stosowane w wymienionych grupach sprawiają, że pacjenci zmuszeni są do korzystania z bardzo podstawowych produktów lub, jak w przypadku stomii, mają dostęp do takiej liczby wyrobów, która nie spełnia ich miesięcznego zapotrzebowania. Godzi to w ich zdrowie i godność, pogarsza komfort leczenia czy rehabilitacji oraz znacząco przedłuża hospitalizację.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *